Liten sammanfattning av Gothia

Då är vårt äventyr i Göteborg över för denna gång. Sportsligt har det naturligtvis varit en liten besvikelse. En blandning av lite oflyt, skador och riktigt svaga insatser, gav oss ett B-slutspel med respass redan på onsdagskvällen. Detta mot ett motstånd som vi definitivt borde slagit. Men när väl den största besvikelsen lagt sig fick vi några riktigt roliga dagar i ett soligt Göteborg.

Liseberg var självklart ett mål för grabbarna. Om vi skall se lite positiva effekter av att åka ut redan på onsdagen så fick vi två dagar hela på Liseberg. Dessutom möjligheterna att se många spännande fotbollsmatcher i olika åldrar. IMG_8134På Liseberg pratades det mycket om super berg- och dalbanan Helix. Själv har jag ungefär noll intresse av att ge mig iväg på en galen resa som denna. Men hos grabbarna var det populärt även om den fick en hel del minus för långa väntetider.IMG_8129IMG_8122Det roligaste på fotbollsplanerna var naturligtvis Vaksala F17 som blev slutsegrare i sin åldersgrupp i Gothia Cup. Hela P98-laget var samlade för att se både semin och finalen på Heden och SKF arena. Otroligt kul att följa Vaksala-tjejerna och se dem slå BP i semi och sen Göteborgs DFF i finalen. Båda gångerna med 2-1. Tillsammans med andra Vaksalalag, ledare och föräldrar jublade vi tillsammans med tjejerna när de tog emot medaljerna och sen fick åka ärevarv i Göteborg med vinnarbussen. Imponerande!IMG_8106En annan kul händelse var när jag åt middag med min gamle kompis Peter Gerhardsson, numera tränare i BK Häcken. Under middagen kom ledningen för Gothia Cup till samma restaurang och jag fick träffa Häckens klubbdirektör och huvudpersonen bakom Gothia Cup, Dennis Andersson. Att få höra Dennis själv berätta om hur turneringen räddades på 70-talet, efter att bara funnits tre år var inspirerande.  I ett försök att rädda cupen åkte Dennis, för deras sista pengar, till Chicago för att få kontakt med amerikanska fotbollsklubbar och lyfta turneringen. Det gick inte så bra, men istället lyckades han få kontakt med McDonalds, som han upptäckte hade sitt huvudkontor i Chicago. Något som i sin tur ledde till att McDonalds gick med som huvudsponsor, vilket hindrade turneringen från att krascha. Istället fick Gothia resurser bygga upp turneringen och resa jorden runt och marknadsföra det som nu är världen största mötesplats för fotbollsungdomar. Med entreprenöriell drivkraft, mod och stor ungdomlig entusiasm lyckades Dennis vända utvecklingen på ett helt osannolikt sätt. Imponerande!IMG_8104Vallhamra skola som vi bodde på får högsta betyg. Skolan var fräsch och låg i ett lugnt bostadsområde i Sävedalen. Men bara för att skolan var fräsch innebar det inte att vår skolsal var det. 22 personer varav större delen helt saknar ordningssinne sätter sina spår. Den vanligaste kommentaren från killarna var ”någon har tagit mina osv…”. Men det slutade alltid med att man hittade det man letade efter i sin egen eller någon annans röra.

En rolig händelse var när vi kom till Vallhamra. Där togs vi emot av en gammal bekant från Uppsala, Stellan Grönvall. En gång i tiden kollega på Gallerix när jag kom dit som nykläckt medarbetare. Nu Gothia-volontär på Vallhamra skola i Göteborg. Orsaken var att hans dotter bor i närheten av skolan och är engagerad i Landvetters damlag. Det var dom som hade hand om skolan och Stellan hjälpte till, som alltid på det mest positiva sätt. Stellan har också en inte helt okänd son, Erik Grönvall, som var den som höll i invigningen på Nya Ullevi. IMG_8114Ett populärt mål under spelledig tid var ICA Supermarket vid Vallhamra torg. Annars får man nog säga att torget var relativt charmlöst.IMG_8115Buss Svart Express mot Amhult var vårt färdmedel ut i Göteborgsvimlet. Fungerade nästan alltid perfekt även om det var väldigt trångt på bussarna ibland.IMG_8112När man är 16 år är det mycket som måste fixas. Ibland var det riktigt trångt på toaletterna när frisyren skulle ordnas till. Snyggt skall det va!IMG_8109Sockersuget bland mina ledarkollegor var konstant. Där var det inget godisförbud minsann. Den absoluta toppningen stod Sussi för som till och med längtade efter sockervadd. Kladdigare och sötare får man leta efter.

Killarna är stora personligheter och här är några kul saker kopplade till några av dem:

Aaron – Alltid en kommentar. Vanligaste ordet utanför planen ”Nej!”. Vanligaste ordet på planen ”seriöst”

Adde – Adde letar ständigt efter något och säger ofta ”någon har tagit min…”.

Danne Rei hittade kompisar från Österrike som bodde i rummet bredvid. Men fick naturligtvis tacka nej när österrikarna ville bjuda på Jägermeister.

Tre stämplade fötter gjorde att vi tappade Adam, Littorin och Aaron till andra matchen. William Eldéns lårkaka slutade med kryckor och Simon Lundmans krock med en ambulans. Annars fungerar kylspray på det mesta, även om det ofta är psykologiskt.

Eldén hittade som av en händelse chips i sin säng och Aaron i sin kudde. Konstigt…

Jacce letade hela tiden efter grejer och sa att det var en del av sin Bälinge aora.

Viktor som alltid har ett gott öga till tjejerna tyckte Vallhamras utbud var lite blekt. Lite mer överraskande var att han lyckades få in sockervadd i sin Iphone.

Bästa sången på invigningen tycket grabbarna var engelsmännen som sjöng Yaya och sämst var Göran Karlsson som gjorde ”hajen” på scenen. Bäst och sämst på en gång.

Ludde och Littorin fick nitlotten att sova under det öppna fönstret som Sussi absolut skulle ha öppet. Risk för lunginflammation gjorde att Sussi fick svettas lite mer och övriga sova fullt normalt. IMG_8142Sista dagen var vikt för finaler på Heden och SKF Arena. Vi såg Pojkar 15, 16 och 17 Elit finalerna. Japanerna JL Juniors som slog ut oss förra året vann pojkar 15 på straffar, Onsala BK slog ett isländsk lag i en riktigt bra match i pojkar 16-finalen, också den på straffar. Även Pojkar 17 Elit gick till straffar där Play the Dream från Ghana slog Mjällby. Riktigt härliga matcher i strålande sol.IMG_8156IMG_8146Sen var det bara hemresan kvar. Tåget var som vi befarat försenat så det blev lite extra väntan på perrongen. Vid 1-tiden på natten mot söndagen kom ett gäng trötta killar till Centralen i Uppsala.

Detta tillsammans med tidigare blogginlägg beskriver lite av vad som hände under vår Gothia-cup vecka. Mycket annat hände naturligtvis också. Massor av practical jokes och kul skämt händer ständigt och är en del av att det blir så kul. Man kan bara ge grabbarna en eloge. Visst är det kul att vinna, men det viktigaste är ändå upplevelsen vi fick och sammanhållningen vi har. Vi ledare tackar alla grabbar för en fantastisk vecka. Nu tar vi två veckor ledigt från fotbollen innan vi går in i höstsäsongen och jakten på en plats i pojkallsvenskan.

 

 

 

 


Kommentera