Thailand Projekten


logga Grundare och partner till Memories Beach Bar och Pakarang Surf Shop 
Tillsammans med Montree ”Ching” Takuathung driver Thomas Sonesson Memories Beach Bar i Khao Lak samt Pakarang Surf Shop. Projektet som startade 2009 är ett sätt att bidra med entreprenörskap för att Ching och hans familj skall kunna bygga sin egen framtid utifrån eget företagande. Relationen mellan Thomas och Ching startade våren 2004 i samband med att Thomas och hans familj besökte Khao Lak. I samband med tsunamin samma år, drabbades Ching och den restaurang de drev på stranden hårt. Nio av de elva medarbetarna och familjemedlemmarna förolyckades. Inledningsvis skickades ekonomisk akuthjälp samt pengar till utbildning. Hösten 2008 besökte Ching Uppsala under några veckor. I samband med det bestämde Thomas och Ching att satsa på att bygga en verksamhet tillsammans, istället för att bara skicka pengar som hjälp. Något som ledde till att Memories startade höstan 2009 och att Pakarang Surf Shop köptes in och flyttade till stranden i Khao Lak 2010.

Idag är Memories en livlig verksamhet som sysselsätter ett 25-tal personer med familjer. Memories har blivit ett av de populäraste och mest omtyckta ställena för turister, surfare och backpackers längs hela västkusten. Verksamheten består av restaurant, musikbar, massage, fisketurer, kurser i thailändsk matlagning samt strandaktiviteter. Under varumärket Pakarang Surf Shop finns uthyrning och service av surf boards samt möjligheter att ta lektioner i vågsurfing. Hitta oss på Tripadvisor.

Memories United FC

I samarbete med en skola i Khao Lak har laget fått ett eget matchställ samt att vi tagit fram en klubbprofil. Ovan ses klubbmärket för Memories United som laget kallas. Laget består av killar mellan 10 och 13 år och spelar i en skolserie.  Under säsongen 2013 vann man sin skolserie. Förutom det har ett antal matchställ skänkts till andra skolor från bland annat Vaksala SK och Alsike IF, både från Uppsala.
I samband med detta har även 100-tals par begagnade fotbollsskor skänkts. Skorna har skänkts till Thomas som fyllt resväskan med dem på varje resa till Khao Lak.


På bilden syns de killar som ville bli fotograferade i de just överlämnade matchställen tillsammans med fiskaren Daeng (pappa till en av killarna och tränare) samt skolans idrottslärare.

Entreprenörsprojekt i Nam Khem och Khao Lak

För att bidra till att utveckla regionen startades ett projekt för att inspirera unga människor till att bli entreprenörer och skapa sin egen framtid. Projektet pågick under en period i New Light CDC School i Nam Khem.

Nam Khem ligger ca 20 km norr om Khao Lak

På bilden syns burmesiska och thailändska lärare som just deltagit i ett endagsseminarium och workshop i entreprenörskap. New Light CDC Schoool som vi samarbetar med har ett 20-tal lärare. Då det bara är ett fåtal som talar engelska deltar även tolk i seminarierna.

Pak Weep Project

pakweep logoPak Weep Project är ett projekt för att utbilda kvinnliga sömmerskor och ge dem arbete. Utmaningen var dock betydligt svårare än det såg ut från början. Svårigheter att hitta personer med rätt driv samt att sköta verksamheten på avstånd underskattades. Trots det lyckades vi överlåta Pakweep till en entreprenöriell kvinna som nu driver verksamheten vidare från byn Nam Khem. Personen heter Pla och har i sin tur målet att utbilda andra kvinnor i sömnad. Trots att de större planerna inte gick att genomföra känns projektet ändå lyckat och vi har lyckats ge ett antal människor möjlighet att leva ett bättre liv.

DSC03827Som projektledare i Pakweep var Mitch och Lainie Angel engagerade. Ett amerikanskt volontärspar som arbetat som engelsklärare.  Här ses Mitch i en av Pakweeps sydda t-shirts med snyggt tryck från Memories.
Mitch och Laine har betytt mycket för projektet och för kontakterna på den lokala marknaden.

IMG_5388

Alla tröjorna har denna lilla information sittande på utsidan för att ge en extra dimension till plagget.

Att köpa tyg, labels och mönster är inte bara att lyfta luren. Språk är bara ett hinder och där få vi hjälp av Ching. Så fysiska besök på tygmarknaden i Bangkok är ett måste. Här ser vi Thomas på tygmarknaden i Bangkok.

 

 

 

 

 

 

Renovering av matsal
Utöver det stora utbildningsprojektet har vi renoverat skolans matsal. Innan renoveringen hade man problem med dåligt golv samt att fåglar flög in och åt av barnens mat. Dessutom var möblerna kraftigt angripna av insekter och svåra att hålla rena.

På bilden ses matsalen med det nya nätet som skyddar mot fåglar. Golvet är nylagt klinker och möblerna bytts ut. Projektet blev klart i april 2012.


Memories Beach marathon och Entrepreurweek 2015, 2016 och 2018
I november 2015 arrangerades Memories Beach Marathon tillsammans med Entreprenörsveckan. Något som blev väldigt framgångsrikt och som upprepades i november 2016 och 2018. Läs mer under separat flik.