Styrelseordförande i Uppsala Stadsmission

IMG_0619I torsdags blev jag vald till styrelseordförande i Uppsala Stadsmission. Ett otroligt smickrande uppdrag, men också ett uppdrag fyllt av extremt många utmaningar.

Jag har jobbat i det som kallas Stadsmissionens Råd under ca 4 år (ett företag hade kallat det ett ”advisery board”). När jag började i Rådet hade jag en rätt vag uppfattning av vad Stadsmissionen egentligen arbetade med och hur det stod till, med behovet att hjälpa utsatta i samhället. Under åren har en helt annan kunskap och erfarenhet byggts upp. Jag visste inte vad Stadsmissionen och andra hjälporganisationer gjorde. I alla fall inte med ett sånt djup att jag kunde uttala mig om vilka behov som fanns. Jag visste inte vad som gjorde att man orkade brinna för arbetet och kunde inte föreställa mig hur illa det såg ut i Uppsala.

Med fyra års erfarenhet, har bilden börjat klarna. Eftersom vi koncentrerar oss på Uppsala så ligger även fokus där. Uppsala är en fantastisk stad, det håller jag med om. Men medaljen har en riktigt bedrövlig baksida. Om vi skall vara stolta över Uppsala fullt ut krävs stora åtgärder och många som samarbetar. Det finns många goda exempel. Ett av de nya grepp jag uppskattar mest är Gränslös Fotboll som Sirius Fotboll driver. Schysst framtid som Uppsala Basket driver är ett annat.

När jag fick frågan av min företrädare på ordförandeposten, Dan Lannerö, kände jag mig både smickrad och motiverad. Men samtidigt lite rädd. Vad är det jag ger mig in på. Fast jag gillar Pippi Långstrumps citat ”Det har jag aldrig gjort förut så det kommer att gå bra”, så det var aldrig någon tvekan.

Eftersom det är dumt att ta ut något i förväg ville jag ligga lite lågt till årsmötet i torsdags. Men nu när valet är gjort och uppdraget är mitt är det med fullt av energi jag tar mig an utmaningarna. Något lätt jobb är det definitivt inte, som Stadsmissionen har framför sig. Utmaningarna är enorma. Samtidigt måste man känna att varje människa vi kan betyda skillnad för, är en stor seger.

Att få in ett mer kommersiellt tänk i organisationen är en ambition. Vi är fantastiska på att hjälpa utsatta, men inte riktigt lika bra på att skapa ekonomiska resurser för vår verksamhet. Jag uppfattar att det finns ett stort intresse från både företag och privatpersoner att hjälpa till, men man vet inte riktigt vart man skall vända sig eller hur man kan hjälpa till.

Nu sätter jag mig strax på planet till Bangkok. När jag landar om 10 timmar, skall jag ha en plan klar för Stadsmissionens strategiska arbete för att skapa mer resurser. Naturligtvis grundat på det vi redan har. Dock med ett tydligare fokus på näringslivet och att få många att hjälpa till ofta.
Då får vi en stor kraft och kan arbeta gemensamt med alla Uppsalabor. Några behöver hjälp, många fler kan hjälpa till. Mottot när det gäller de utsatta är att ”Alla skall med”. Motto när det gäller oss som kan hjälpa till är att ”Alla skall med”. Om alla som kan hjälper alla som behöver kan vi lyckas med något unikt. Högt satta mål såklart, men jag vet att höga mål engagerar mer än mål som är lätta att nå.

Hur vi skall bygga detta, vet vi inte riktigt än. Men jag lovar att jag skall göra allt för att utveckla en plattform för alla Uppsalabor som på något sätt vill hjälpa till. Gör vi detta så bra som jag tror, kommer även de som aldrig funderat på att hjälpa till, köa för att få en del av ett mänskligare Uppsala.

 


Kommentera