En semesterhälsning från Rhodos

Trots det soliga vädret i Sverige beslutade vi oss för en vecka på Rhodos. Lite tajming var det nog trots allt, då vi lämnade Sverige och en vecka med rätt mycket åska. Avgång 05.55 på söndag morgonen så väckarklockan stod på 3.00. Men skall man på semesterresa så är det lätt att stiga upp. Adam fick dock sova vidare eftersom han skulle stanna hemma och sommarjobba. Hugo gömde sig i sin huvtröja och tog sig fram i knapp styrfart.IMG_8178IMG_8317På Rhodos hade vi bokat in oss på Sheraton. Hotellet ligger i Ixia en halvmil från Rhodos stad. Hotellet var rent, fräscht och grymt bra personal. Lite annan stil än Sheraton hotell som ligger i storstäder. Här är det inte helt ovanligt att möta en överviktig äldre herre i alldeles för små speedos i receptionen. Något som sällan händer i t ex London eller Stockholm.IMG_8190Rhodos stad och framför allt Old town är en kombination av häftiga byggnader med extrem kommers och rena huliganfasoner på restaurangernas inkastare. Här är det väldigt svårt att skilja på bra och dåligt, om man inte hittat rekommendationer. Första kvällen runt fontäntorget gjorde vi det misstaget. Förvisso är det häftig miljö, men noll i service och matkvalitet. Men det ingår i turistfällor som denna och ungefär vad vi räknat med.

Kommersen består till största del av kopior, framför allt i Old Town.  Inte mycket som lockade och utbudet av kopior var man än kommer i världen börjar det gå inflation i.IMG_8202IMG_8235IMG_8210Två utflykter blev det. Första var till Turkiet och Marmaris. En tur som enligt tidtabell tar en timme men i verkligheten 90 minuter. Fast en grekisk timme kanske är 90 minuter. Trots att Marmaris ligger så nära, var det betydligt varmare och det blev svettigt i de dryga 40 graderna. Observera de snygga Maggio glasögonen…IMG_8219Lite shopping blev det, men man tröttnar snabbt på alla kopior och aggressiva säljare. Istället höll vi oss kring marinan och den trevliga strandpromenaden och ordnade vätskebalansen på bästa sätt…IMG_8231Vid ett av vattenhålen träffade vi på restaurangägaren som själv kallade sig ”Baracuda Tiger”. Hans mission var att fota sig tillsammans med tjejer i fönster en trappa upp. Anneli hängde på såklart och Baracuda blev nöjd.IMG_8243På vägen hem blev det ett stopp till i Old town. Hugo hade beställ en jättedrink. Alkoholfri såklart…IMG_8313Torsdagen var poolhäng och vi trivdes väldigt bra vid vår favoritpool.IMG_8310Hugo har dagens läspass där han läser boken om Messi. Pappa, måste jag läsa på semestern? Japp!!IMG_8196Min favoritplats! Ljudbok och bara vara för sig själv en stund. Ljudboken (som alla borde läsa/höra) var Stefan Einhorns ”Vägen till vishet”. Otroligt lärorik för den som vill jobba på sin personliga utveckling. Jag hann med några ljudböcker till, men denna var en riktig höjdpunkt.
Dagen avslutades som alla dagar med Yatzy eller Fia på balkongen. Tyvärr hade Hugo och Anneli en pakt mot mig och jag fick ständigt se mig besegrad.

IMG_8284Fredagen var Hugos och min egen dag. Med en Audi cab reste vi runt ön och prickade av öns sevärdheter.IMG_8280Första stoppet var ”Butterfly Valley”. En liten dalgång där det fanns 10.000-tals fjärilar. Rätt häftigt och det hade säkert varit ännu häftigare om inte 90% av fjärilarna suttit på blad och sovit. Någon som kan se fjärilarna på bilden? Men absolut värt ett besök.IMG_8288Nästa stopp var en gammal borg i staden Monolithos. Härlig utsikt och en fantastisk byggnad. Men varken Hugo eller jag är så intresserade av detaljer så vi prickade av stället rätt snabbt.IMG_8286IMG_8289På vägen tillbaka från borgen, från ingenstans, dök det upp något som gjorde att jag kände mig hemma. Inte visste jag att jag fått ge namn åt ett hotell på ett så exklusivt ställ som Monolithos. Men så var det. Man kanske skulle satsa på att bli hotellägare på Rhodos. Skylten finns ju redan…IMG_8290Längst ned på södra delen av ön fick vi se den häftiga landtungan som skilde havet i två delar vid orten Prasonisi. Kul att se med massor av vindsurfare och ett populärt utflyktsmål.IMG_8292Sen var det bara att byta kust och ta sig hemåt via östkusten. Hugo spanade in ett schysst lunchställe vid vattnet i en liten stad som heter Gennadi. Där fick vi veckans godaste kyckling Gyros.IMG_8297Sista stoppet var i Lindos. Hugo hade varit där tidigare och var en bra guide för att ta oss till rätt ställe.IMG_8307Borgen i Lindos var huvudmålet. Visst kunde man ta en illaluktande åsna upp den branta vägen upp till borgen om man inte orkar gå. Men jag vägrar rida och så långt var det inte = promenad.IMG_8304Väl uppe möttes vi av ett imponerande byggnadsverk och en fantastisk utsikt. Även här var vi väldigt effektiva och hela stoppet tog mindre än en timme. Check på det!IMG_8302Från borgen var utsikten fantastisk ner på bland annat S:t Pauls Beach. Visst ser det häftigt ut…
Sen gled vi genom turistorterna på västkusten och slutligen Rhodos stad med Hugos spellista i stereon och hög volym. Så är det att ha en tonåring i familjen. Efter en hel dag i bil kände jag att jag kunde de flesta house låtarna som var värda att lyssna på. Basdunket satt nog i skallen någon timme extra. Vägrar bli gammal…IMG_8316Sista dagen var vikt för poolhäng igen. Hugo och jag tog ett break och spelade squash en timme. Förutom squashen blev det ett antal besök i hotellets gym under veckan. Öl och god mat smakar definitivt mycket bättre efter en vända på löpbandet.IMG_8324Lördagskvällens middag var det absolut bästa på resan. Vi hade fått rekommendationer om en restaurang som heter Villa de Mare som ligger i Ixia. Vi blev inte besvikna. Vid strandkanten i solnedgången, med fantastisk service och väldigt god mat. Lite överraskande att hitta ett ställe som var så extremt mycket bättre än övriga ställen vi hittat på ön. Är du på Rhodos, åk hit och ät middag i restaurangen. IMG_8201IMG_8308IMG_8200Generellt så känns det dock som Rhodos har sett bättre dagar. Väldigt mycket stängt, ruiner och halvfärdiga hus tillsammans med massor av skräp och dåligt underhåll. Det lär dröja innan ön återser sina forma glansdagar, men man får väl leva på havet och läget. Men det gäller nog främst att kavla upp ärmarna för grekerna, annars kommer det att fortsätta förfalla. Mitt tips – inget kommer att hända, men jag hoppas jag har fel.

Sen var det bara hemresan kvar. Det sista som hände och som fick pulsen att höjas något, var när vi skulle ta taxin till flygplatsen. En friåkare/taxichaufför försökte ”ta oss” från den taxi vi beställt. Vi lastade väskorna i den bil vi beställt, men det gillade inte friåkaren. Något som gjorde att vi fick bevittna ett fullskaligt slagsmål mellan chaufförerna. Den chaufför vi bokat och som vi till sist fick åka med, lovade oss att skicka en bild på sin antagonist när han förödmjukad tvättar hans bil som straff. Det kommer nog att bli så för vår förare var från ön och den andra en friåkare som tillfälligt körde under högsäsong. Han får nog ett tufft motstånd och vi ser fram emot bilden…

Nu är vi hemma igen och som av en tillfällighet är det exakt lika varmt hemma.

 

 

 


Kommentera