Sammanfattning av nyårslöften 2014

Inför 2014 hade jag bestämt mig för tre stycken nyårslöften. Alla relaterade till engagemang kring företagande och entreprenörskap. Inget träningslöfte eller nyttighetslöfte (som jag ändå aldrig kommer att leva upp till).

Följande nyårslöften gällde för 2014:

1)    No more headaces and get rid of the old ones.
2)    Läsa minst 12 management eller inspirationsböcker
3)    Lyssna på minst 12 olika seminarier för personlig utveckling

Så här lyckades jag med mina löften:

No more headaces and get rid of the old ones.
Headace no 1 (klar)
Pakweep – välgörenhetsprojekt i Khao Lak. Mål att överlåta verksamheten till lokal förmåga. Ett projekt som varit extremt lärorikt. Efter många turer och en hel del huvudvärk har thailändska kvinnan Pla övertagit verksamheten. Nu kan jag stötta genom att köpa tröjor till Sverige och vara ett bollplank på plats. Målet är nått och det känns kanonbra.
Headace no 2 (klar)
Softys Holding AB
Ibland går det fort men blir fel. Starten av Softys gick för fort. När vi gemensamt insåg att det inte fanns möjligheter att göra detta på det sätt som vi först tänkt, beslutade vi att avveckla bolaget. Mycket jobb, en hel del huvudvärk men nya erfarenheter. Nu är även det löst.
Headace no 3 (klart)
New Year Invest AB
I en badbalja på nyårsafton 2010 tyckte vi det var en god idé att starta ett bolag för att satsa på noterade aktier. Sagt och gjort körde vi igång. Men allt arbete runtomkring bolaget blev min huvudvärk. Affärsmässigt blev det hyggligt, men en ständigt huvudvärk för att sköta om administrationen.
Headace no 4 (klar)
Sonesson & Nordlindh AB
Syftet var att Gustav och jag skulle driva ett bolag som satsar på startups. Efter ett tag insåg vi att vi lika gärna kan göra dessa satsningar ifrån våra egna bolag. S&N blev en onödig omväg. Nu är bolaget avvecklat och allt fungerar lika bra som tidigare men utan extra huvudvärk.

Nya headaces
Trots allt kom det några nya headaces (trots mitt nyårslöfte).
K360 hade det väldigt tufft och blev en riktig huvudvärk under andra halvan av 2014. Men nu har vi gjort ett grymt bra arbete med att komma tillbaka och hoppas huvudvärken helt skall försvinna under 2015.
Maggio Group har också varit en liten huvudvärk. Behovet av en pilot och ansvarig för den operativa delen av till projektet har varit stort. Nu känns det i alla fall som vi är på rätt väg och det känns som Maggio kan börja flyga under 2015.

Just sättet att tänka ”no more headaces” har varit väldigt nyttigt. Det fungerar lika bra privat som på jobbet. Även ett bra sätt att ta itu med gamla surdegar. Om man tänker efter vilka konsekvenser varje beslut man tar kan innebära, blir ofta besluten lite klokare (hoppas jag). Nu får vi se vad 2015 har för överraskningar. Jag är i alla fall väl förberedd.

Läsa minst 12 management eller inspirationsböcker
(Bedömda på en skala på 1-5)
Det blev betydligt fler böcker än löftet. Men har man fått mersmak så går det av bara farten. Nu fortsätter jakten på nya utmanande och lärorika böcker. Här är listan från 2014:
1) Rich dad poor dad av Richard Kiyosaki (5)
Engelska. Kunskap om passiva inkomster, vilken ruta man är i samt att ditt hus inte är en tillgång.
2) Richard Branson – Business stripped bare (4)
Engelska/ljudbok .Engagerat att lyssna på från en av de entreprenörer jag inspireras och imponeras mest av i världen.
3) Why A student works for C students av Richard Kiyosaki (4)
Engelska. Inspirerande läsning om varför den specialiserade och utbildade personen springer ”the Rat Race”, medan entreprenören hittar andra vägar och bygger sin framgång genom att anställa specialisterna istället.
4) For people who like helping people av Richard Kiyosaki (2)
Svenska. En bok som handlar om hemförsäljning och hur hemförsäljning kan vara en väg att starta sitt eget företa med mindre risk. Hur denna typ av försäljning även kan vara en stor källa till utbildning i entreprenörskap.
5) Härskarteknik av Elaine Eksvärd (3)
Svenska. Om hur man kan hantera olika typer av härskarteknik. Både för att undvika  att agera med härskarteknik själv och att man inte skall låta sig utnyttjas av andra. Köpte och läste boken i samband med hennes föredrag.
6) Snacka Snyggt av Elaine Eksvärd (2)
Svenska. Om att lära sig tala på ett avslappnat och konstruktiv sätt. Godkänd men inte mer. Även denna köpt i samband med föredraget.
7) Historien om IKEA av Bertil Torekull (5)
Ljudbok/svenska. Den fantastiska historien om en helt unik entreprenör och hans tankar och drivkrafter. Naturligtvis utifrån Kamprads eget perspektiv.
8) Speaks av Warren Buffet (3)
Engelska. Citat och kloka ord från Warren Buffet. Blandat högt och lågt. Köpte den i Omaha i samband med Buffets och Berkshire Hathaways bolagsstämma.
9) Cash flow quadrants av Robert Kiyosaki (4)
Engelska. En intressant och inspirerande bok om hur man väljer väg i livet och skillnader mellan att vara anställd, självanställd, skapa ett business system samt att vara investerare. De två första handlar om att intäkterna kommer som ett resultat av eget löpande arbete. De två senare om hur man bygger upp sitt liv med intäkter som kommer trots att man inte arbetar dagligen.
10) Lycka till av Alex Rovira (4)
Svenska/Ljudbok. En kort ljudbok med en intressant historia om vikten av att inte lita på turen, utan agera med skicklighet och kompetens. Intressant.
11) Att växa genom möten av Kay Pollack (2)
Svenska/Ljudbok. En relativt enkel och okomplicerad bok som inte gav så mycket extra. Bra påminnelser och lätt att ta till sig.
12) Vägen till visdom av Stefan Einhorn (5)
Svenska/Ljudbok. Mycket intressant bok som beskriver hur man kan utveckla sig, för att bli en visare person. Med bra exempel och många infallsvinklar, ger Stefan Einhorn mycket inspiration för den som har ambitionen att bli en bättre människa.
13) 29 Leadership secrets av Jack Welch (2)
Svenska/Ljudbok. En beskrivning från Jack Welch, General Electrics store man, om vilka egenskaper och aktiviteter som byggde GE till ett av världen största bolag. En del tänkvärt men det mesta på lite för hög storföretagsnivå.
14) Sanningen om IKEA av Johan Stenebo (5)
Svenska/Ljudbok. Mycket intressant beskrivning av samma IKEA som Bertil Torekull beskriver. Johan Stenebo har arbetat 20 år på IKEA och beskriver framgångsfaktorer och intriger på ett helt annat sätt, än den mer tillrättalagda boken av Bertil Torekull. Mycket intressant, även om det också är en partsinlaga.
15) Öka din sociala kompetens av Henrik Fexeus (2)
Svenska/Ljudbok. Visst fanns det lite konkreta tips och råd men en relativt låg nivå på boken. Kanske hade förväntat mig mer.
16) Konsten att vara snäll av Stefan Einhorn (3)
Svenska/Ljudbok. Många liknande historier som fanns i visdomsboken. Lite för lik, men med samma värdefulla och intressanta budskap.
17) When Teams Work Best av Carl Larsson mfl (3)
Svenska/Ljudbok. Resultat av intervjuer med 6000 medlemmar i arbetsgrupper, ledningsgrupper etc. Intressant, men inte någon riktig fullträff.
18) Nödrop av Lottie Knutsson (5)
Svenska/Ljudbok. En grymt bra bok som borde vara obligatorisk för alla företagare att läsa. Förutom kloka tankar och erfarenheter om hur man kan hantera risk och kris i företaget, finns erfarenheter från tsunamin och hur den påverkade Sverige. Att Lottie läser den själv ger en extra poäng.
19) Outliers: 10.000 timmarsregeln och andra framgångsfaktorer av Malcolm Gladwell (3)
Svenska/Ljudbok. Förvisso intressant, men väldigt mycket fakta som var överflödig. Tajmingen att lyssna på kapitlet om flygkrascher på flyget hem från Thailand var kanske inte den bästa…

Om man skall dra några slutsatser av böckerna så är min uppfattning att det är betydligt intressantare att läsa om de som gjort en egen resa än om management konsulter som bara ”gjort det” i teorin.

Lyssna på minst 12 olika seminarier för personlig utveckling
Att inspireras och lyssna på intressanta föredragshållare upplever jag som mycket utvecklande. Här får man dock vara lite kritisk. Bara för att man är ett känt namn behöver man inte vara bra. Största besvikelsen var nog Skavlan som bör hålla sig till TV-rutan.

1) Fredrik Skavlan – Relationsdagen (2)
Skavlan berättar om sitt arbete som journalist och tv-profil. Trött och utan udd.
2) Stefan Sauk – Relationsdagen (4)
Engagerat och intressant föredrag av en fantastisk personlighet. Huvudämnet var kommunikation och de svårigheter man möter när man skall kommunicera med andra.
3) Elaine Eksvärd – Relationsdagen (4)
Intressant och engagerande om härskarteknik och hur man lär sig att tala på ett snyggare sätt. Bättre på scen än som författare.
4) Stephan Garelli – Bestseller juni (3)
En schweizisk professor som på ett underhållande sätt, berättar om hur världen förändras och vad som kan komma att hända när maktcentra flyttas från Europa och USA till Asien. Citat – Förr ”work hard get rich” nu ”get rich”. Om ungdomar, som nuförtiden vill bli rika snabbt utan att göra jobbet. Inte alla kanske, men visst finns tendensen.
5) Warren Greches – Bestseller juni (3)
Säljare med bra svada och som påminner om många andra säljcoacher. Mycket snack och många skratt. Men inte något som stack ut. Godkänt.
6) Mark Gallagher – Bestseller juni (4)
En lite seg inledning men sen kom han igång. Ledare för Formel 1 team och berättar om förmågan att samarbeta, effektiviseringar och att lyssna på alla i teamet. Att nå ouppnåeliga mål och sedan förbättra sig ytterligare.
7) Stefan Görwik – Relation executive (1)
Detta var nog den sämsta föredragshållare jag lyssnat på. Försökte prata ledarskap och målsättningar, men lyckades inte på något sätt. Ett rejält bottennapp.
8) Fredrik Brandt – Ekonomicum – Inkclub (5)
Fredrik berättar på ett mycket underhållande och engagerat sätt om Inkclubs resa och förändringen från att vara en toner leverantör, till att bli ett varuhus på nätet av förbrukningsmaterial.
9) Jens Assur – Relation Uppsala CSR (2)
Hade säkert ett bra budskap, men som föreläsare för en lokal CSR aktivitet var han helt fel.
10) Richard Branson – Bestseller (5)
En av mina stora förebilder i entreprenörsvärlden. Häftigt att se honom på scenen och bara det räcker för högsta betyg. Mer av ikonstatus än att det var ett lysande föredrag. Dålig intervju av Jennie Strömstedt påverkade också.
11) Pär Johansson, Glada Hudikteatern – Bestseller (5)
Otroligt engagerande och världsklass. Hört honom förut, men går att lyssna på hur många gånger som helst. Vilket enormt stort hjärta och driv.
12) Geir Lippestad – Bestseller (4)
Geir som var Breiviks advokat berättade engagerat, om hur han med stor tveksamhet åtog sig arbetet. Först att bli hatad, men att klara av att vända opinionen, genom väldigt skicklig kommunikation.
13) Rasmus Ankersen – Bestseller  (4)
Intressant föredrag om varumärken och hur de möter motstånd, samt kommer förbi dem. Om svårigheterna att fortsätta vara hungrig när man är nummer ett. Hur man kan utnyttja sitt tillfälliga monopol, när man är först med någon idé. Men att tiden man får vara själv på marknaden konstant minskar. Har skrivit boken ”Hunger in Paradise” som jag skall lyssna på i år.
14) Kjell A Nordström – Bestseller  (4)
Ännu ett intressant föredrag om hur världen förändras, polarisering mot storstäder och hur det påverkar oss. Hur vi kommer att leva i ca 600 megastäder i framtiden och där 80% av alla ekonomi utvecklas. Något som successivt betyder att landgränser suddas ut och städerna blir som egna stater.
15) Johannes Hansen –  Ung Företagsamhets Kick Off (4)
Inspirerande föreläsning med hög actionnivå med resultat att hela UKK stod upp och dansade. Pratade på ett sätt så unga förstod och blev engagerade. Strålande.

Under 2015 fortsätter jag med samma löften. Minst 12 management böcker, 12 stycken seminarier samt ”No more headaces”.
Fast jag vet ju redan nu att jag kommer att stöta på nya problem och headaces. Sånt är företagarlivet och så blir det ju när man antar nya utmaningar även privat. Men jag skall i alla fall försöka tänka efter före och göra noggranna riskanalyser.
Förutom dessa har jag bestämt mig för att engagera mig mer i Uppsala Stadsmission och fortsätta jogga några gånger per vecka.

Vi får se hur rapporten ser ut om ett år.

 

 

 

 

 


Kommentera