Pakweep Project går in i nästa fas

För ungefär två år sedan träffade jag och Anneli ett amerikanskt lärarpar på en skola som heter Pakweep i Khao Lak. Det var början till det projekt som under en tid utvecklats till en fungerande syverksamhet där vi syr t-shirts. Även om det fortfarande är i mycket liten skala har vi i alla fall klarat av att gå från en idé till verklighet.

Resan har inte varit okomplicerad. Det svåraste har nog varit att driva ett engagemang på så långt avstånd. Även om vi haft duktiga projektledare i Mitch och Laine är det inte samma sak som att kunna vara på plats och driva på. Utmaningarna med att hitta bra folk är också svårt. Man har en helt annan livsstil i Thailand och långsiktigt tänk är inte alltid en självklarhet. Vi har bland annat haft ett antal sömmerskor som vi utbildat, men som kort därefter slutat. Jag försökte även införa prestationslön, dvs betalt per sydd t-shirt. Då slutade alla så det fick jag ta tillbaka. Ett annat problem är handlingskraft. När jag besökte studion i november satt två sömmerskor och tittade på en trasig symaskin. Den hade varit trasig i två veckor, men man ringde inte för att få den lagad. Det finns gott om historier genom projektet, men i det stora hela har det gott bra.

IMG_5378

En utmaning var att hitta tygleverantör. Vi tog oss till tygmarknaden i Bangkok för att lösa problemet. Där hittade vi både tyg, mönster och på något sätt även få till etiketterna. Utan hjälp av Ching hade detta aldrig varit möjligt.

pakweep logo

Logtypen har sitt ursprung från skolan i Pakweep och ritad av en ung elev. Vi vet tyvärr inte vem som ritat den, men det var en tävling där eleverna fick rita sin egen logga och så här blev den. Känns naturligtvis extra viktigt att den är gjord lokalt. Liksom allt annat är storyn bakom loggan naturligtvis en viktig del.

IMG_3198Vår lilla studio ligger vid stora vägen som går genom Khao Lak. Den kanske inte ser så mycket ut för världen, men det fungerar och kostnaderna är låga.

IMG_6513

Pla heter en av våra två sömmerskor. Så här långt har vi gjort ca 500 t-shirts. Senaste ordern var från en gäst på Memories som blev så förtjust i projektet att han köpte 20 st hem till sitt företag i Stockholm.

IMG_5388

Vår lilla etikett på tröjans utsida bidrar till storyn och har helt klart en positiv effekt för den som är intresserad av att köpa tröjor.

Nu till det som skall hända i nästa fas!

Det är att överlämna verksamheten till en lokal entreprenör. Vi vill ha en person, helst kvinna, som driver verksamheten som sitt eget företag och får det att växa. Mitt mål har aldrig varit att äga och driva detta som mitt eget företag, utan ett projekt som ska hjälpa fattiga människor att bli framgångsrika samt skapa arbetstillfällen. Detta istället för ren välgörenhet. Om allt går som vi hoppas och tror kommer detta att kunna växa och successivt utbilda och anställa fler och fler sömmerskor.

Nu blir rollen framöver att vara en kund till Pakweep och att sälja tröjornas på den svenska marknaden. Vi kommer att göra detta under Profilix namn och naturligtvis helt utan några egna påslag. Alla pengar som blir över skall gå tillbaka till Pakweep.

En annan viktig uppgift är att bidra och utveckla försäljning lokalt. Det är en utmaning i sig och här krävs en hel del coaching och säljtänk. Men det tänkte jag överlämna till Kasper.

Några personer har varit extra viktiga i detta projekt.

DSC03827

Mitch och Lainie Angel har varit projektet troget i snart två år. Mitch som parallellt jobbat på olika skolor i Khao Lak (som engelsklärare) har tillsammans med sin hustru varit ovärderliga i projektet. De kommer att fortsätta till slutet av april då vi har målet att allt skall vara överlämnat till den lokala entreprenören. Mitch ses på bilden i en Memories tröja som naturligtvis är sydd i Pakweep.

En annan person som varit avgörande för detta är Niklas Adalbert som genom sina generösa ekonomiska bidrag gjort att vi kunnat engagera Mitch och Lainie under en så lång tid.  Fantastiskt och stort tack!

Jag hoppas kunna skriva i bloggen om några månader vem som tagit över och vilka nya mål som satts upp.

 


Kommentera