Ny häftig utmaning!

Det var en lunch på Magnussons för nästan två år sedan. Några månader innan hade jag träffat en person som heter John Lundqvist. Min revisor Rikard Rönnblom sa att vi borde träffas. Efter några inledande möten bestämde vi oss att ses över en lunch. John frågade mig vad jag gjorde och jag sa att jag hade bra balans i livet och inte ville ha fler uppdrag. Vi pratade ytterligare en halvtimme och helt plötsligt hade vi kommit överens om att jag skulle   bli styrelseordförande i hans bolag. Vi klickade helt enkelt för bra för att inte testa ett samarbete. Bolaget som jag fick förmånen att bli styrelseordförande i heter ”The Friendly Swede”.

logo

Under nästan två år har vi haft en spännande resa med allt från att skapa ett värdeskapande styrelsearbete till att bygga en organisation på hemmaplan. För två år sedan fanns det ingen anställd i Uppsala. Däremot fanns det medarbetare i Kina, på Filippinerna, Australien och i USA. John var det enda av medarbetarna som hade en fot inne i Uppsala och Sverige. Nu två år senare har vi byggt en organisation i Uppsala med en grymt bra VD som heter Anna Nordlander och ett helt team med duktiga medarbetare. Tror också att namnet börjar synas mer i Uppsala. IMG_9942Bland annat var The Friendly Swede en av Bona Postulata pristagarna 2015, när priset delades ut av landshövdingen förra veckan. Igår var dessutom Anna en av tre finalister på Chefsgalan i Stockholm. Tyvärr räckte det inte ända fram vilket var förvånande, då Anna är en ledare av yppersta klass.

Det som en gång började med att min revisor tycket John och jag borde träffas ledde som sagt till ett styrelseengagemang i ett av Uppsalas mest spännande företag. Men det var inte slut i och med det. För en tid sedan frågade John om jag ville köpa in mig i bolaget. Otroligt smickrande erbjudande och i dagarna har det blivit verklighet. Fantastiskt kul och otroligt inspirerande att få vara med och bygga The Friendly Swede i framtiden. IMG_9941Stolt ny delägare mellan mina kompanjoner John och Anna (VD och delägare).

Vad Friendly Swede gör? Gå in på amazon.com och sök på Friendly Swede ser du. Bolaget startade med att sälja produkter via Amazon i USA vilket fortfarande är den absolut största marknaden. Nu säljs The Friendly Swedes produkter även i England, Tyskland och Japan. Inom året planerar vi även att dra igång Spanien, Frankrike och Italien.
Självklart fortsätter arbetet i styrelsen. Nytt ansvarsområde blir produktutvecklingen och jag  skall jag sätta tänderna i att skapa ett produktråd och strukturera vår sortimenten. Om det känns inspirerande? Gissa!

En liten bonus är att Kasper arbetar som trainee på The Friendly Swede på kontoret i Shenzhen i Kina. Bättre utbildning kan han nog inte få. Farsan är i hälarna…


Kommentera