Mer UF skulle rädda Sverige

Idag har det varit julafton för den som tror entreprenörskap skall rädda Sverige. Det har varit UF mässa på Fyrsihov. UF står för Ung Företagsamhet för den som inte känner till verksamheten.IMG_6887Kl 12.00 var det lunch för partners, mentorer/rådgivare samt politiker och andra engagerade. På scenen höll Ulf Spendrup ett intressant tal för ca 250 gäster i Fyrishovs nya anläggning. Ett mycket intressant faktum som han berättade om, är att av 20.000 UF-företagare i Sverige blir ca 4.000 entreprenörer på riktigt. Dessutom får övriga 16.000 en väldigt bra inblick i vad det betyder att vara företagare.
Med den informationen kan man undra varför inte alla gymnasieelever får genomföra en UF-utbildning. Om vi antar att det är ca 200.000 elever som skulle kunna göra detta i gymnasiet varje år skulle det ge 40.000 nya företag. Dags att ta fram miniräknaren nu alla politiker!!!

IMG_6897Kl 14.00 var det dags för den officiella invigningen. På scenen Sofie Layani och Elisabeth Pettersson som drog igång med rejäl action på scenen. Underbar start! Nu var nivån satt.

IMG_6893Själv har jag haft förmånen att vara mentor/rådgivare till UF Facesplash. Ett grymt företag som drivs av Hannah Falk, Jackie Nunez, Zandra Hellberg och Sara Winder. Tjejerna har gjort ett kanonjobb som började lite i motvind då tjejernas skola var väldigt sena ut med starten i höstas. Men nu är vi i kapp och har även hunnit testa affärsmodellen på några Sirius-matcher och kalas. Det funkar kanonbra. Tjejerna var naturligtvis grymt laddade inför dagens stora uppgift.

IMG_6910Mässan kanske inte hade exakt Facesplash:s målgrupp, men några barn dök upp och här gjorde vi en Facesplash figur på en liten flicka. Roligaste var att måla en tiger i hela ansiktet på en rektor från skolan. Snacka om att bjuda på sig själv.

IMG_6900Tjejerna i Facesplash hade överraskat mig och anmält mig till deltävlingen ”Årets Rådgivare”. Resultatet ser ni ovan. Tack Facesplash för samarbetet och naturligtvis skitkul och smickrande att vinna. Detta inspirerar även för framtida UF uppdrag. Något som hör till de viktigaste man kan göra.

IMG_6902Hela Facesplash samlat för en gruppbild. Det är jag i mitten…

Tillbaka till lite mer allvarsamma ord kring UF. Jag pratade med en del politiker på mässan och de håller med om att detta är väldigt bra. Men man skall alltid göra politik av allt och man blir bedrövad av man skall behöva tjafsa mellan blocken istället för att agera. Oavsett vem som har makten måste man vara lösningsorienterad och se möjligheter. Överraska mig och visa lite action istället för att skylla på vems fel det är.

 

 

 


Kommentera