Lågsäsong i Khao Lak

Efter att börjat måndagen med en löprunda på stranden kändes det skönt att ta sig an dagens tunga uppgift. Rekreation. Efter en relativt intensiv vecka fick måndagen bli vilodagen. Med Apsaras som bas kändes det som min återhämtning skulle bli framgångsrik.IMG_7516Memories är ju stängt för säsongen så där finns inget att göra.IMG_7522Det sista som hände innan stängningen var att Ching arrangerade ”Khao Lak Surfing Contest” 24-26 april. En tävling som lockade ca 200 deltagare och blev en riktig succé. Fortsättning nästa år.

Nu vilar personalen upp sig. Halva gänget surfar och andra halvan sover. ”Lelax” som Ching säger. Det är de väl värda efter en lång och till sist godkänd säsong. Lite tapp av turister var det pga demonstrationerna i Bangkok, men med hjälp av en bra slutspurt blev säsongen bra. Memories fire 2Den stora händelsen under året var ju branden i köket. Så här såg det ut efteråt. När Kasper ringde på natten och berättade om katastrofen trodde jag att det var kört för resten av säsongen. Men med bland annat imponerande hjälp från ett 20-tal gäster på Apsaras röjdes allt upp under dagen, inköp av provisoriskt kök gjordes och på kvällen kunde vi servera mat till över 100 gäster. Visst underlättades det av att vi inte behövde vänta på någon skadereglerare. Det är fördelen med att det inte går att försäkra strandrestauranger.

Fantastiskt också att se allt stöd från Memories gäster (bland annat på vår Facebooksida) från hela världen samt att hotellgästerna samlade in 20.000 Bath för att bidra till ombyggnaden. DN MemoriesBranden blev t o m en svensk riksangelägenhet efter den här artikeln i Dagens Nyheter. IMG_7551Nu när jag ser det nya köket och vet att det bara tog två veckor blir man naturligtvis imponerad. Men en sak skall jag nog försöka övertala Ching att göra. Jag tycker man skall lägga palmblad på taket. Det gröna plåttaket känns inte helt genuint. Vi får se hur den förhandlingen går…IMG_7527På eftermiddagen tog jag min motobike till Relax Time. dags att fixa till frisyren.IMG_7526Efter förra resans framgångsrika klippning har jag hitta en favoritfrisör.  Hon kan inte ett ord engelska men hon är rätt bra på att klippa. Det som gör att jag gillar detta är inte bara klippningen utan att man får 15 minuter tvätt och huvudmassage innan klippning och 15 minuter sköljning och huvudmassage efteråt. Jag berättade för Ching att jag klippt mig för 400 Bath (under 100kr). Han tyckte jag var helt galen – hans klippning kostade 60 Bath. Jag tror jag investerar 100:- nästa gång också och fortsätter på Relax Time. IMG_7539En tradition när jag är på besök är att bjuda hela personalen på buffet. Den lokala buffén är mycket populär och man äter så mycket man vill för ca 30 kr. Det är ju då man skall bjuda, eller hur? Fast med ungefär 20 pers vid bordet så är det nog bra att det inte kostar alltför mycket. Skål säger jag (i min nya frisyr) och Ching (i sin 60 Bath frisyr). IMG_7547Buffén lagas till på bordet och man har ett speciellt fat som man ställer på glödande kol. Varmt, annorlunda och lokalt. Men alla gillar det, så då gör väl jag det också.IMG_7554Tisdagen bjöd på lite mer aktiviteter. Det var bara att kliva in i vår nyputsade songthaew. Någonstans tog i alla fall renoveringspengarna slut innan vi kom till instrumentbrädan. Men man är inte så noga i Thailand med sådana petitesser.

Med hjälp av vår songthaew skulle besöka Pakweep Project. Full fart i den ofjädrade bilen på den usla grusvägen. Här är känslan verkligen genuin…IMG_7553Hoppsan där mötte vi visst en elefant. Men det gick ju bra.

Projektet ”Pakweep” som startade för ca två år sedan, har framgångsrikt överlåtits till en thailändsk kvinna som heter Pla. Nu var jag där för att se hur verksamheten fungerar samt se hur vi skall kunna organisera beställandet av tröjor till Sverige. Överlåtelsen har Kasper och hans vän Ramee gjort ett kanonjobb och vi kan faktiskt leverera riktigt bra tröjor. Stort tack till vår första stora kund, Riksmäklaren. Ägaren Thomas Lüllmaa beställde 100 st redan vid nyår och nu är hans leverans på väg. Hela säljet sköter vi med hjälp av Profilix. Om allt går som vi hoppas så kommer Pla att kunna anställa sin första medarbetare i höst. Häftigt!

IMG_7555Här ser vi Pla i dörren och Ching i vår songthaew. ”Pakweep Project” hoppas jag kunna berätta mer om i framtiden. Vill du bidra – beställ tröjorna av oss.

På kvällen var det middag hemma hos Ching och Door i deras nya fina hus. Naturligtvis en härlig känsla att se vad Ching lyckats bygga upp för sig och sin familj. En familj som för övrigt får tillökning i sommar, då Montita skall få ett litet syskon.

IMG_7562På onsdagen var det dags att bege sig hem till Sverige igen. Men först hann jag med en liten runda med motobiken. Allt är rätt tyst. Riktigt skönt när det inte är turister överallt. Viking, restaurangen där alla skandinaver äter när man ledsnat på Thaimat var helt tom, förutom en uttråkad servitör. IMG_7560Happy Snapper där det är ett herrans drag i högsäsong låg helt öde. Ni som har varit där har säkert aldrig sett hur det egentligen ser ut. Men passa på nu, så här ser entrén ut…IMG_7568Så det var bara att åka ned till stranden och beställa en sweet mango. Den smakar definitivt lika bra i lågsäsong.IMG_7570Tillbaka till Memoreis för att lämna tillbaka motobiken. Där var det full fart (trots att det är stängt). Thailands prinsessa var återigen på besök och har verkligen fastnat för att vara på Memories och surfa med Ching. Men visst är det lite konstigt att se 10-tals polisbilar, ambulans, livräddningsbåtar, grodmän, militärer och annan personal för att en person skall få surfa några timmar. Samtidigt som det är en militärkupp ”light”. Det är Thailand det…IMG_7559Så jag lämnar Memories och säger tack och hej till Apsaras, Khao Lak, Bangkok och Thailand för denna gång.

 

 

 


Kommentera