Klass på ICT-dagen

ICT-Dagen arrangerades i samarbete mellan ICT Uppsala och Relation. ICT handlar ju om teknikens utveckling och vad vi kan se hända i framtiden. Lite surrealistiskt känns det ibland och även stressande. Om det blir som förutspåddes under dagen så kommer hälften av alla dagens arbeten att försvinna. Bara ett av de scenarier vi kan se fram emot. IMG_0272Ett varmt mottagande kommer nog aldrig att bli omodernt. Anna och Frida från Relation tog emot i strålande vårsol utanför Svandamshallarna. IMG_0271Förutom ett antal intressanta föredragshållare var det utrymme för att botanisera bland många nya spännande företag. IMG_0255Första talare var Katarina Graffman. Katarina är antropolog och forskar i mänskliga beteenden. Att vi t ex blivit lite smartare genom att vi konsumerar mer IT, eller att det inte alls är säkert att vi skall vara rädda för att barnen sitter framför datorn (mer oroliga vad de tittar på). Eller att det är helt naturligt för en tonåring att läsa läxor, lyssna på musik och titta på film samtidigt. Bara att vår generation inte klarar av det innebär det inte att nästa generation inte klarar det. Fast alla forskare verkar som vanligt inte vara överens.

Den nya generationen som kallas Generation G är födda någon gång i början av 90-talet och växt upp med Google, Gemenskap, Gruppen, Gratis och eGo. Mycket nyttigt att lyssna på för oss ”gamlingar” som försöker bromsa utvecklingen genom det vi tycker är rätt. IMG_0260Nästa kille var dagens konferencier Kristoffer Triumf som hade ett eget pass på 30 minuter och som handlade om hans podcast som heter Värvet. Som den okunnige person jag är hade jag aldrig hört talas om honom. Inledningsvis tyckte jag han var en katastrof, men efterhand växte insatsen och det blev riktigt bra. Inte för att han var extremt proffsig utan för att han var en bild av podcastens värld som han beskrev väldigt trovärdigt och engagerat. IMG_0267Sen var det dags för Wasabiweb att dela ut sitt nyinstiftade stipendium ”Ge Tillbaka” på 10.000:- till den som utsetts till Årets UF-Företagare. Då jag haft förmånen att vara en av jurymedlemmarna var det extra kul att se Olivia Lönn med sitt UF-Företag Not Alone ta emot ett välförtjänt pris. IMG_0268Sista föreläsningen var nog den häftigaste. Stefan Hyttfors lotsade oss framåt i tiden,. Med skräckblandad förtjusning inser man, att allt verkligen kommer att förändras och att det går dubbelt så fort hela tiden. Exponentiell utveckling kallas det och allt får dubbel effekt för halva priset varje år. Det kan kännas konstigt, men exakt så har det sett ut de senaste 18 åren. Den som inte tror att det kan bli verklighet kommer garanterat att bli överraskad och bortkommen.
Så kändes i alla fall när han pratade om förarlösa bilar och att allt färre saker kommer att produceras. 3D skrivare som skriver ut skiftnycklar istället för att man måste åka till Bauhaus. Något som också talar för att produktionen kommer att minska och att den ständigt ökande konsumtionen kommer att vara ett minne blott. Det är kanske här räddningen för miljön kommer.
Ett exempel är att om alla bilar var förarlösa och ständigt plockade upp bara de som hade behov av en bil så skulle 99% av all biltrafik försvinna i städerna. Man ringde bara på en bil så kom den som var närmast och körde dit man ville. Eftersom de flesta bilar står i bilkö eller är parkerade idag så kommer bara de bilar som kör passagerare att vara på gatorna och då finns det gått om plats för alla. Men lite tråkigt att höra om man är i bilbranschen eller äger ett parkeringshus…

Tack ICT och Relation för en grymt inspirerande dag!

 

 


Kommentera