Alltid en kick med Relationsdagen

Den 17 mars var dagen D för Relationsdagen detta år. Rekordmånga deltagare var anmälda vilket innebar att 1064 personer deltog i evenemanget på UKK i Uppsala. Det var ett fullspäckat schema med många seminarier. Inriktningen var Uppsalas kraftfulla tillväxt och Uppsala som destination. IMG_9922Första seminariet började med frukost och arrangerades av Ahlford advokatbyrå. Temat var ”Uppsala på höjden”. Med den kraftiga tillväxt Uppsala har och för att ta nya steg mot en modern stad, var samtliga överens om att bygga mer på höjden. Detta samtidigt som man vill bevara Uppsalas unika siluett. Visst känns det spännande med ett 25-våningshus i Gottsunda, Gränby Tower och alla andra projekt som pågår. Både förtätning och bygga på höjden känns helt rätt. Det viktiga är att man gör det på rätt sätt. Avslutningen med tankar om nya spännande hus från den deltagande arkitekten känns klockrent. Hoppas politikerna klarar av att hantera alla planer utan traditionella långbänkar. Men det verkar lovande. Som alltid är det viktiga att gå från ord till handling.IMG_9927Först ut på Stora scenen var Henrik Schyffert. Han drog igång i ett ursinnigt tempo och fick med sig publiken direkt.IMG_9930Första föreläsare var amerikanen Aaron Perlut. Han pratade om regional digital marknadsföring, gärna genom medborgarengagemang och crowdfunding. Säkert en massa kloka tankar, men helt fel forum. I alla fall utifrån min egen reaktion och de jag pratade med efteråt. Att dessutom halva salen satt och kollade sina mobiler var väl ett underbetyg. Dagens bottennapp.IMG_9932Efter Aaron var det Tiina Mykkänes tur. Tiina är VD för Destination Uppsala och presenterade hur Uppsala skall agera för att attrahera fler att besöka staden. Uppsalas nya vision lyder som ovan.

Tina visade också en Uppsala-film som imponerade. Hoppas bara att den går att vrida till lite innan den lanseras. Väldigt mycket historia och akademi, väldigt lite handel samt varken fotboll, basket, hockey eller innebandy. Visst skall vi visa Uppsalas akademiska sida, men det behöver nog lite mer balans.IMG_9945Efter lunch var det professorn från Jönköpings Handelshögskola Charlotta Mellanders tur. Hon gjorde en strålande insats från scenen. Ämnet var urbanisering och varför alltfler väljer att flytta till städerna.
Hon pratade även om vad som var attraktionskraft i verkligheten och vad som städerna marknadsförde. Bland annat marknadsförde 95% av städerna vacker natur, medan målgruppen inte alls tyckte det var speciellt viktigt.
Generellt kan man räkna med att vara i negativ spiral, om man har en kommun under 25.000 innevånare. Intressant. IMG_9954Därefter berättade Atrium Ljungberg om projektet Gränbystaden. En ny stadskärna som växer fram från Gränby Centrum till Gränby Nord under namnet Gränbystaden. Känns verkligen spännande. Jag tror att detta kommer att öka attraktionskraften till Uppsala ytterligare. Samtidigt ställer det krav på Uppsala city att fortsätta utvecklas utifrån sina förutsättningar. Där krävs det att politikerna tar ansvaret för ett levande city. IMG_9956Intressant beskrivning av framtidens Uppsala. Nu blir vi storstad på riktigt. Me like!IMG_9958Avslutningsvis var det paneldebatt med Marlene Burwik (S), Joakim Danielsson, Stadsdirektör, Ralph Axelsson och Pigge Werkelin (entreprenörer). Kontentan var att Marlene och Joakim tyckte alla var eniga om vägen framåt och att det kändes bra. Men när Ralph ställde frågan till publiken fick man ett rungande NEJ. Något jag tror är en stor orsak till problemen. Man tror att man gör saker bra, men det uppfattas inte alls på det sättet. Här gäller det nog att hitta nya samarbeten i nya kluster och handlingskraft. Känns ändå som man är på rätt väg. IMG_9961Avslutningen var liksom inledningen av Henrik Schyffert. Med en sanslöst rolig show på 20 minuter lämnande man UKK med ett stort leende på läpparna.

Sammanfattningsvis en grymt bra dag, med inspiration och bra nätverkande.

 


Kommentera